当前位置: 首页>>首页新闻>>科研信息>>正文

学术报告通知

报告题目:Calculating Fire and Gas Detection Coverage(火气检测覆盖计算)

人:Edward M. Marszal(爱德华 M马萨尔)

报告时间:2019424日(周三) 1330-15:00

报告地点:第七会议室(请提前10分钟入场)

报告摘要:Fire and gas detection and suppression systems are critical safeguards in the process industries.  Historically, the placement of detectors was poor due to the use on unsophisticated heuristic based placement techniques.  In recent years, techniques have been developed that allow for optimal placement of detectors through the use of quantitative techniques to quantify hazards and calculate the performance of fire and gas detection arrays.  Furthermore, international standards body guidance documents, like the ISA 84.00.07 technical report, have better defined and explained the required techniques.  Unfortunately, while the standards bodies call for the calculation of the coverage provided by detection arrays, the actual techniques employed by the software algorithms that perform these calculations are only loosely described and shrouded in secrecy by the vendors of these software.  This presentation will provide a technical underpinning of how these software packages perform their calculations, explaining the geometric, physical, and numerical underpinnings of how they operate.  The presentation will go through the full evolution of these quantitative techniques, starting with pencil and paper geometric calculations and going all the way through to todays most sophisticated finite element plume modeling technique.

火气检测和灭火系统是过程工业的关键安全保护措施。历史上,由于采用的是基于启发式(判断性)的布置技术,因此,使得检测器的布置效果不理想。近年来,通过使用定量技术对危害进行量化并计算火气检测阵列性能的技术得到了发展,从而使检测器的最佳布置成为可能。此外,国际标准机构的指导性文件(诸如:ISA 84.00.07技术报告)较好地定义和解释了所需要的技术。不幸的是,虽然标准机构要求计算检测阵列所提供的覆盖率,但执行此类计算的软件算法所采用的实际技术却只得到了软件供应商的简单描述和保密。本次讲座将提供这些软件包如何执行计算的技术基础,解释它们如何运算的几何、物理和数值基础。另外,本次讲座还将对此类定量技术的演变发展进行全面讲述,从纸笔的几何计算开始,直至当今最复杂的有限元羽流建模技术。

报告人简介:爱德华.马萨尔(Edward. Marzal):美国Kenexis(柯爱思)公司首席执行官(CEO)兼总裁;另外,还担任美国Kenexis公司中国合资公司-柯爱思(北京)安全技术有限公司的财务总监(CFO)。美国Exida(爱思达)公司三大创始人之一,毕业于美国俄亥俄州立大学,化学工程专业,前美国环球油品公司(UOP)安全仪表首席专家,前国际自动化学会(ISA)安全部主任,现担任该学会首席培训讲师(EC50EC52,EC53等),先后参考编写IEC61508GB/T20438/IEC61511GB/T21109),ISA84.00.01/84.00.02/84.00.07等标准。主持开发安全仪表系统全生命周期管理软件VertigoTM和火气系统布置软件EffigyTM,曾编写过安全完整性等级选择(safety integrity level selection)一书,发表有若干各类安全仪表的文章及文献。持有国际知名的CFSEISA专家证,及PE等证书。

欢迎全校师生参加!

党委研究生工作部、信息与控制工程学院

2019.4.22